Prilagoditi se Bogu

 

Pripremio: don Ivo Balukčić

 

Utorak, 6. rujna 2011.

 

''Blago vama kad vas zamrze ljudi i kad vas izopće i pogrde, te izbace ime vaše kao zločinačko zbog Sina čovječjega'' (Lk 6,22).

 

Isus je mnogo puta svojim učenicima prorekao da će oni dijeliti njegovu sudbinu: ''Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije vas. Nije sluga veći od svoga Gospodara. Ako su mene progonili, i vas će progoniti. Štoviše, dolazi čas kada će svaki koji vas ubije misliti da služi Bogu'' (Iv 15, 18). Isus svoje učenike nije obmanjivao, nije obećavao uspjehe ni trijumfe, nego je pokazivao jasno da će i oni ići istim putem na kojem je on susretao suprostavljanja, mržnju, progone, smrt na križu. Tko krene za Isusom, tko ga hoće istinski slijediti, ne može očekivati drugo. Ipak to ne znači da trebamo biti pesimisti ili postati malodušni, pa živjeti u žalosti. Naime, dok Isus učenicima naviješta progone – naziva ih blaženima. ''Blago vama kad vas zbog mene pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas. Radujte se i kličite velika je plaća vaša na nebesima'' (Mt 5,12). Oznaka je pravih Isusovih učenika upravo u tome da dijele sudbinu kao njihov Učitelj. To i jest duboki razlog njihova blaženstva: progonstvima nalaze jamstvo da nisu krenuli krivim putem.

 

Jer Isus je također rekao: ''Jao vama kad vas svi budu hvalili! Ta tako su činili lažnim prorocima oci njihovi'' (LK 6,26). Pohvale, odobravanja svijeta, trajni uspjesi nisu oznake pravog nasljedovanja Krista nego naslijeđe lažnih proroka. Istinski prorok – prije ili kasnije – doživljava uvijek protivljenja. To čovjeka štiti od zamamljivanja oholosti, čini ga svjesnim svoje neznatnosti, brani ga od zanosnog obmanjivanja da je sposoban preobraziti svijet. Na taj način čovjek ostaje među onim siromasima koji se, doduše, svim silama trude za spasenje svoje i drugih, ali sve očekuju od jedinog Spasitelja Isusa Krista.

 

Onaj, naprotiv, koji se dadne obmanuti pljeskanjem svijeta, izlaže se strašnoj opasnosti ili da iskrivi ili da umanji Evanđelje kako ne bi izgubio svoju popularnost, i na kraju se svrstava među lažne proroke. U opasnosti smo da Božju veličinu i njegovo otajstvo prilagođavama našim ljudskim mjerilima umjesto da se mi prilagodimo Bogu svjesni njegove veličine te da ga nikada nećemo moći potpuno shvatiti.